Izvješće s 2. stručne konferencije o istraživanju i razvoju u hrvatskoj ICT industriji

2. stručna konferencija o istraživanju i razvoju u hrvatskoj ICT industriji održana je 8. travnja 2019. godine u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Draškovićeva 45, Zagreb. Na konferenciju su se prijavila 84 sudionika te je posjećenost bila izuzetno dobra. U odnosu na prošlu godinu primjetan je znatan rast. U sljedećoj tablici dani su usporedbi podaci za ovu i prošlu godinu (predavači i organizatori nisu uključeni u statistiku):

  2018 2109
Broj prijavljenih osoba 50 85
- tvrtke 27 70
- akademske, edukacijske i slične ustanove 22 6
- državne institucije 1 3
- ostalo 0 5
Broj dionika (tvrtki, institucija, sličnih organizacija) 28 61
- tvrtki 22 50
- akademske, edukacijske i slične ustanove 5 4
- državne institucije 1 3
- ostali 0 4

Iz tablice je vidljivo kako se prošle godine prijavilo 50 osoba za sudjelovanje, dok je ove godine broj 85.  Od toga, ove godine je 70 osoba bilo iz tvrtki, 6 iz akademskih institucija, 3 iz državnih institucija te 5 iz ostalih subjekata. Istovremeno, gledajući broj tvrtki, institucija i sličnih organizacija također je vidljiv porast. Prošle godine prijavljene osobe dolazile su iz 28 različitih pravnih subjekata, ove godine je taj broj narastao na 61. U zaključku može se reći kako je broj sudionika ove godine bio značajno veći.

Konferencija je započela uvodnom riječi organizatora Gojka Jelavića i Stjepana Groša. Obojca su se osvrnula na važnost istraživanja i razvoja kao preduvijeta konkurentnosti hrvatske ICT industrije te činjenicu kako je broj prijava pokazao velik interes za ovakvom formom pomoći akademskim institucijama i tvrtkama u provođenju što kvalitetnijeg i efikasnijeg istraživanja i razvoja.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je izlaganje pozvanog predavača Volkmara Lotza. Volkmar Lotz predstavio je upravljanje istraživanjem i razvojem u tvrtci SAP s naglaskom na istraživanje sigurnosti te je prikazao primjer jednog uspješnog istraživačko-razvojnog projekta koji je doveo do slobodno dostupnog proizvoda. Potom su izlagači iz tvrtki, istraživačkih institucija i državnih institucija govorili o raznim temama koje se dotiču upravljanja istraživanjem i razvojem.

Prvi dio konferencije, koji je trajao do pauze za kavu, bio je više strateškog te općeg usmjerenja. Na njemu se govorilo o općoj problematici istraživanja i razvoja, budućim mogućnostima koje nudi Europska unija i Republika Hrvatska za poticanje istraživanja i razvoja te je bilo prezentirano istraživanje Deloitta o istraživanju i razvoju u Centralnoj Europi. Nakon pauze uslijedile su prezentacije s iskustvima tvrtki i istraživačkih institucija koje sudjeluju u provedbi istraživačko-razvojnih projekata. Tom prilikom istaknuto je niz izazova s kojima se susreću u komunikaciji s državnim institucijama, izazova koji nastaju između partnera te unutarnjih izazova unutar samih institucija i tvrtki. Teme koje su se provlačile kroz više predavanja su bile:

  • vrlo dug period evaluacije tijekom kojega se dosta stvari promijeni (od godinu do dvije), dok istovremeno projekt više nije moguće mijenjati;
  • rigidni uvijeti u kojima djeluju akademske institucije (nemogućnost dogovaranja plaće, nemogućnost davanja povišica tijekom odvijanja projekta, problemi prilikom zapošljavanja djelatnika na projektu);
  • nema motivacija za djelatnike istraživačkih institucija koji sudjelovanjem na projetku ne dobijaju ništa povrh postojećih primanja pa nisu motivirani sudjelovati u projektima;
  • poteškoće u pronalaženju odgovarajućeg kadra.

Na zatvaranju konferencije najavljene su neke daljnje aktivnosti te je također najavljeno da će se iduće godine u isto vrijeme održati 3. stručna konferencija o istraživanju i razvoju u hrvatskoj ICT industriji čija priprema će započeti na jesen. Za sve informacije vezane uz tu konferenciju ali i druge aktivnosti treba pratiti obavijesti na ovoj stranici dok će sudionici prethodne dvije konferencije biti obaviješteni i putem elektroničke pošte.

Kratko izvješće s konferencije objavio je i HGK na svojim Web stranicama.

Zahvaljujemo se svim pokroviteljima što su pristali podržati ovako bitnu konferenciju!

U nastavku slijedi nekolio slika sa samog događaja.